Raviliiga-hevoset tavoittelevat taas ikäluokkakilpailun finaalipaikkoja

Marschall Match. Kuva: Hanna Laakso

Marschall Match. Kuva: Hanna Laakso

Seuraavana 3-vuotiaiden lämminveristen suurkilpailukalenterissa on vuorossa Oulu Express. Kilpailun karsintoja juostaan yhteensä kolme, joista kaksi ajetaan Oulussa Äimäraution raviradalla ja yksi Vermon raviradalla. Raviliiga-hevosista mukana ovat Mercedes Match, Tingaling ja Marschall Match.

Raviliiga Kärppien Mersu kilpailee luonnollisesti Oulun karsinnoissa maanantaina 26. elokuuta. Raviliiga Jukurien Tinga ja Raviliiga Tapparan Sheriffi osallistuvat Vermon karsintaan, joka ajetaan keskiviikkona 28. elokuuta.

Sheriffiä lähtörata-arvonta suosi, se pääsee kiihdyttämään matkaan radalta kolme, kun taas Tingalla oli huono tuuri ja se joutui takarivin paikalle 11. Sheriffiä ohjastaa tuttuun tapaan Hannu Torvinen, ja Tingaling saa ensimmäistä kertaa kärryilleen Olli Koivusen. Lähtö ajetaan Vermon ravien 9. lähtönä noin kello 20.50.

Mersun kyytiin hyppää valmennustiimiin kuuluva Janne Soronen, joka on ajanut Mersua aiemminkin. Sekin joutui takariviin paikalle 9, joka ei ole paras mahdollinen Mersulle. Lähtö on ravien viides, ja se ajetaan noin kello 19.35.

Lämminveristen finaalin ykköspalkinto on tänä vuonna 18 000 euroa. Finaali ajetaan Oulun Kavioliiga-raveissa lauantaina 7. syyskuuta. Jokaisesta karsinnasta etenee finaaliin neljä parasta.

Mercedes Match. Kuva: Anu Kovalainen

Mercedes Match. Kuva: Anu Kovalainen

Ikäluokkakilpailuja ajetaan paljon syksyllä, ja 3-vuotiaille lämminverisille on useita kisoja, joista ne voivat tienata paljon rahaa, ja ennen kaikkea saada nimensä arvostettujen kilpailujen kunniataulukkoon.

Ikäluokkakilpailulla tarkoitetaan kilpailua, jossa saman ikäiset, nuoret hevoset kohtaavat toisensa. Lämminverisille niitä järjestetään yleensä 2-4 vuotiaille.

Kaikkiin isompipalkintoisiin ikäluokkakilpailuihin kerätään palkintorahoja ennakkomaksuilla. Maksut aloitetaan yleensä 1-vuotiaana ja usein viimeisin maksuerä on starttivuonna, vaihdellen kilpailukohtaisesti. Osa lähdöistä on myös kasvattajakilpailuja, joissa maksetaan ylimääräinen palkkio erikseen myös hevosen kasvattajalle.

Kolmevuotiaiden lämminveristen syksyn 2019 ennakkomaksulliset kilpailut

Oulu Express –kilpailu on siis seuraava ikäluokkakilpailu 3-vuotiaille, mutta sen jälkeen on vielä useita hienoja kilpailuja tulossa.

Kasvattajakruunu järjestetään vuosittain 2-, 3- ja 4-vuotiaille lämminverisille, oriille ja ruunille sekä tammoille erikseen. Lisäksi järjestetään kilpailu 5-vuotiaille tammoille.

Oriille ja ruunille sekä tammoille järjestetään kummallekin enintään kuusi alkuerää. Tänä vuonna alkueriä on jäljellä tammoille vielä 15.9. Turussa ja 8.10. Jyväskylässä. Vastaavasti oriille ja ruunille 15.9. Turussa.

Alkueristä 24 suurimman voittosumman kerännyttä hevosta (tammat sekä oriit ja ruunat erikseen) pääsee 18.11.2019 Turussa ajettaviin kahteen välierään. Molemmista välieristä pääsee kuusi parasta 30.11.2019 Turussa ajettavaan finaaliin (ryhmäajo 2100 m). Finaalin ykköspalkinto on 30 000 e.

Lisätietoa Kasvattajakruunusta.

Ikäluokan suurin ja kaunein kilpailu on klassisiin ikäluokkakilpailuihin lukeutuva Kriterium. Lämminveristen Kriterium ajetaan aina Tampereella Teivossa, tänä vuonna 5. lokakuuta. Kriteriumiin ovat oikeutettuja osallistumaan 3‐vuotiaat Suomessa syntyneet lämminverihevoset. Lisäksi tammoille ajetaan Tammakriterium, jossa nähtiin tänä vuonna Raviliiga Kärppien Mercedes Match.

Karsinnat sekä Kriterium ajetaan 2600 metrin matkalla autolähetyksellä. Karsinnat ajetaan Teivossa 24. syyskuuta. Loppukilpailuun pääsee 12 hevosta. Ykköspalkinto on 112 500 e.

Lisätietoa Kriteriumista.

Kymenlaakso‐ajo järjestetään vuosittain Kouvolan raviradalla, tänä vuonna 9. marraskuuta. Kilpailu ajetaan tasoitusajona 2100 metrin matkalla, paalulta eli perusmatkalta pääsevät lähtemään enintään 5000 euroa ansainneet hevoset. 20 metriä taaempaa lähtevät enemmän kuin 5000 euroa ansainneet. Kymenlaakso-ajon finaaliin pääsee 12 hevosta. Kymenlaakso-ajon karsinnat ajetaan 31. lokakuuta. Kymenlaakso-ajon voittaja ansaitsee 45 000 euroa.

Lisätietoa Kymenlaakso -ajosta.

Uudenmaan Upein on kasvattajakilpailu Etelä-Suomen läänin alueella syntyneille 3-vuotiaille lämminverisille. Kilpailun isännyydestä huolehtivat Vermon ravirata ja Uudenmaan Hevosenomistajat ULHO ry. Titteli ratkaistaan 2100 metrin tasoitusajossa, jossa tammat saavat 20 metrin etumatkan.
Karsinnat ja finaali ajetaan Vermossa joulukuussa.

Kansainväliset ikäluokkakilpailut 3-vuotiaille

Ruotsissa ajetaan muutamia ikäluokkakilpailuja, joihin myös Suomessa syntyneillä on osallistumisoikeus. Ajankohtainen on E3-kilpailusarja, jossa osallistumisoikeus on 3-vuotiailla Euroopassa syntyneillä hevosilla. Mascate Match voitti tammojen lyhyen ja täyden matkan kilpailut. Molemmissa oli ykköspalkinto 1 000 000 kruunua.

Lisätietoa E3-kilpailuista.

Breeders’ Crown on Suomen Kasvattajakruunua vastaava, eli siihen saa osallistua vain siihen ilmoitettujen isäoriiden jälkeläiset. Kilpailuja on 2-4 vuotiaille.

Alkueriä ajetaan huhtikuusta alkaen. Mascate Match voitti huhtikuussa yhden alkuerän, josta se sai osallistumisoikeuden semifinaaleihin. Ne ajetaan 27. lokakuuta Solvallassa. Sieltä parhaat pääsevät 10. marraskuuta ajettavaan finaaliin Eskilstunaan.

Lisätietoa Breeders’ Crownista.