Raviliigan kuukausikatsaus

Raviliigan kuukausikatsauksessa käydään läpi hevosten kuulumisia, menestystä starteissa sekä tulevaisuuden kilpailusuunnitelmia. Toukokuussa Raviliiga-hevosista kilpaili viisi. Kokonaisuudessaan jo puolet hevosista on päässyt kilparadoille asti. Se on erittäin hyvin, sillä vain 14 prosenttia 3-vuotiaista on ehtinyt kilparadoille asti.   

HIFK:n Mascate Match ja Pekka Korpi Solvallan kuraisella radalla Elitloppet-sunnuntaina. Kuva: Hanna Laakso

HIFK:n Mascate Match ja Pekka Korpi Solvallan kuraisella radalla Elitloppet-sunnuntaina. Kuva: Hanna Laakso

Raviliiga HPK

Callela Exclusive suoritti hyväksytyn koelähdön Forssan raveissa ajalla 21,7 / 2140 metriä. Ari Moilanen ohjasti ruunaa koelähdössä. Valmentaja Ville Mäkelän mukaan vielä ei ole aika kilpailla. Eemeli saa vielä valmistautua kotitallissaan kohti kilparatoja. Ensimmäinen virallinen lähtö voisi tulla kyseeseen myöhemmin kesällä. Tällä hetkellä valmennukseen kuuluvat erityisesti vetoharjoitukset, joiden kautta parannetaan voimaa ja vauhtikestävyyttä.

Raviliiga SaiPa

Royal Date aloitti kilpailemisen huhtikuussa kahdella seitsemännellä sijalla. Toukokuun alussa Ronja avasi rahatilinsä ollen hienosti kolmas Mikkelissä. Valmentaja Matti Nisonen on ajanut kaikki Ronjan startit. Tamma on käyttäytynyt kilpailupaikalla ja raviradalla moitteetta ja Mikkeliin mennessä testattiin jo hieman pidempää kuljetusmatkaakin, joka meni valmentajan mukaan hyvin. Nyt Royal Date on ravihevosen elämään kuuluvalla huoltotauolla, ja seuraavan startin ajankohtaa ei ole vielä tarkasti tiedossa.

Raviliiga JYP

Tanja Soukan valmentama Juliane De Veluwe on sairaslomalla etupolviin tehdyn operaation jälkeen. Tamma on nyt joitakin viikkoja levossa, jonka jälkeen se voi palata takaisin treeniin. Lähiaikojen suunnitelmissa ei siis ole kilparadat, mutta Raviliigaa on vielä niin paljon jäljellä, että Juulilla on aikaa rauhassa toipua leikkauksesta. Sen jälkeen tamma voi palata entistä ehompana, toivottavasti jo kilparadoille saakka.

Raviliiga KooKoo

Viime vuonna koelähdön suorittanut Fruttifero Luca ei ole vielä avannut kilpauraansa. Isokokoinen hevonen kasvaa edelleen, joten valmentaja Marko Heikari on päättänyt toistaiseksi vielä keskittyä hevosen valmentamiseen ja miettiä varsinaisia startteja hieman myöhemmin. Valmentaja on tyytyväinen ruunan valmennusotteisiin, sillä ajetaan pitkiä rauhallisia hiittejä ja muuta ajoa. Kouvolan raviradalla asuva Luca on myös varmasti mukana tavalla tai toisella Kouvolan suurimmassa ravitapahtumassa Kymi Grand Prix’ssa 15. kesäkuuta.

Raviliiga Pelicans

Juuso Holttisen tallissa asuvalla Stonecapes Sylviellä alkaa ensimmäinen oikea ravilähtö häämöttää lähitulevaisuudessa. Sylvi on viime aikoina treenannut täysin valmentajan suunnitelman mukaisesti. Valmennukseen kuuluu vaihtelevaa liikuntaa, esimerkiksi vetoharjoituksia Jokimaan hiittisuoralla sekä liinassa juoksutusta. Sylvin ensimmäistä starttia saakin odotella mielenkiinnolla, sillä sen vanhemmat sisarukset ovat pärjänneet hienosti. Isosisko Stonecapes Queila on ollut Derby-finaalissa ja voitti viimeisimmän starttinsa Vermossa.

Raviliiga Sport

Kati Lindsbergin tallissa valmentautuva Beast Mode ei ole vielä tehnyt yhtään virallista kilpailusuoritusta. Beast Moden harjoitusotteet saavat kuitenkin positiivista palautetta valmentajalta. Valmentajan mukaan Peikko tulee starttiin, kun se on valmis voittamaan raveissa. Vaikka vielä ei ole kilpailujen aika, Raviliiga Sportin ruuna esittäytyy kotiradallaan PowerParkin juhannuksessa Nordic King –raveissa.

Raviliiga Ilves

Rehab jatkoi toukokuussa kilpailemista Jyväskylässä Kasvattajakruunun alkuerässä. Mika Forssin ohjastama Ripa ei kestänyt lopussa aivan nopeimpien matkassa. Ohjastaja kommentoikin, että hevonen on vielä vähän lapsellinen kilpailutilanteissa. Rehab ravasi kuitenkin hienon uuden ennätyksen lähdössään, ja rutiinin myötä hevoset alkavat ymmärtää, mistä kilpailutilanteessa on kyse. Valmentaja Markku Niemisen mukaan Rehab jatkaa kilpailemista lähiaikoina.

Raviliiga Jukurit

Myös Tingaling on ehtinyt avata kolmivuotiskautensa. Rehabin tapaan Tingaling kilpaili Jyväskylässä Kasvattajakruunun alkuerässä. Siinä Iikka Nurmosen ohjastama tamma sijoittui viidenneksi ja juoksi uuden ennätyksen. Tingaling jatkaa kilpailemista kotiradallaan Mikkelissä helatorstaina. Silloin Jouni Hillbomin valmentama tamma kohtaa ensimmäistä kertaa myös vanhempia ravureita, sillä lähtö on rajattu vain voittosumman mukaan. Aikaisemmin Tinga on kilpaillut vain omia ikätovereitaan tai vuotta vanhempia hevosia vastaan. Samalla Tingaling kokeilee myös ensimmäistä kertaa pidempää 2600 metrin matkaa.

Raviliiga Tappara

Raviliiga Tapparan Marschall Matchin toukokuu piti sisällään suurkilpailun finaalin. Voitettuaan Seinäjoella SHKL Cupin karsinnan Sheriffi matkasi Kuopioon finaalilähtöön. Siellä tuli valitettavasti laukka, mutta hevonen kulki positiivisesti ennen sitä ja sen jälkeen. Nuoret hevoset saattavat joskus laukata ilman mitään näkyvää syytä, koska niillä ei ole vielä paljon rutiinia kilpailuista. Ohjastaja Torviselle jäi kuitenkin hyvä maku hevosesta, ja hänen mielestä Sheriffillä voi mennä hyvillä mielin kohti seuraavia koitoksia.

Raviliiga HIFK

Ylivoimaisessa Raviliigan johdossa kilpaileva Mascate Match on voittanut viisi kuudesta kilpailustaan. Kovatasoisessa Elitloppet-viikonlopun 3-vuotiaiden Tammaeliitissä Massi sijoittui neljänneksi. Pekka Korven valmentama ja ohjastama tamma juoksi uuden hienon ennätyksensä 13,2a / 1640 metriä. Hevosen kisakalenteria ei ole lyöty lukkoon kesän osalta, mutta tammalta voidaan varmasti odottaa yhtä hienoja esityksiä kuin mitä alku-ura on luvannut.

Raviliiga TPS

Classmate Matchilla oli erittäin huonoa tuuria keväällä. Hevonen loukkaantui, jonka vuoksi hevosen jalkaa jouduttiin operoimaan. Nyt Maisa seisoo karsinalevossa ja toipumista seurataan säännöllisin väliajoin eläinlääkärin toimesta. Toistaiseksi tamman osuuksia ei myydä, ensin seurataan toipumisen etenemistä.

Raviliiga Kärpät

Mercedes Match aloitti kilpailemisen kevättalvella, mutta silloin laukat sotkivat rutinoimattoman tamman menoa. Tamma on muutaman laukkastartin jälkeen treenannut kotona, eikä seuraavaa starttia ole vielä päätetty. Katja Melkon valmentama tamma käy harjoitusraveissa, jotka ovatkin tarkoitettu kilpailutilanteiden harjoittelemiseen.  Joskus nuoret hevoset laukkaavat ensimmäisissä starteissaan, mutta useimmiten laukat putoavat pois sitä mukaan, kun hevonen kerää rutiinia ja itseluottamusta radoilta.